Politica | Afaceri | Sport | Cultura | Monden | Social | Diverse
Externe | Medicina | IT

Social
Miscarea sindicala face front comun pentru conservarea Codului Muncii
Adevarul Online 02:28:47     16 Februarie 2005
Miscarea sindicala face front comun pentru conservarea Codului Muncii
* Actiunile sindicatelor: de la pichete simbolice pana la greva generala * Propunerile de modificare a Codului - "opera" unui expert danez al FMI * "La el in tara nici n-ar fi indraznit sa faca asemenea propuneri", spune liderul Cartel Alfa

Liderii celor 5 confederatii sindicale au organizat ieri o conferinta de presa in care au anuntat calendarul actiunilor de protest care se vor desfasura in paralel cu negocierile privind modificarea Codului Muncii. Incepand din 21 februarie si pana in 4 martie vor fi pichetate sediile tuturor prefecturilor. Pichetele se vor organiza prin rotatie: luni - CNSLR-Fratia, marti - Cartel Alfa, miercuri - BNS, joi - "Meridian" si vineri - CSDR. Tot prin rotatie, intre 7 si 18 martie se vor organiza mitinguri in toate resedintele de judete. Pe 19 martie, sindicalistii nostri sunt invitati de confratii lor europeni la Bruxelles la un miting cu participarea a 100.000 de persoane, pentru a cere o Europa sociala, locuri de munca mai multe si mai bine platite. Unii vor fi alaturi de sindicalistii din Europa doar cu gandul, altii fizic - CNSLR-Fratia va trimite o delegatie de 400 de oameni. In functie de rezultatul negocierilor, calendarul protestelor va continua cu organizarea in Bucuresti a unui miting comun al celor 5 confederatii si, in caz de forta majora - greva generala. Liderii sindicali au precizat ca in cazul in care Guvernul va forta adoptarea modificarilor propuse de Ministerul Muncii, calendarul va fi devansat.
"FMI vrea sa faca din Romania un cal troian pentru a sparge modelul social european"
Propunerile Ministerului Muncii privind modificarea Codului Muncii se bazeaza pe un studiu efectuat de un expert al Bancii Mondiale, pe banii guvernului roman. Data limita pentru intrarea in vigoare a noului Cod - sfarsitul lunii mai 2005 - si prevederea ca acesta sa duca la "flexibilizarea fortei de munca" reprezinta angajamente luate de catre guvernul roman in ultimul acord cu FMI. Liderii sindicali spun ca nicaieri in Europa nu se regasesc legiferate "munca fortata" - posibilitatea angajatorului de a dispune unui salariat efectuarea de ore suplimentare fara acordul acestuia -, stabilirea normelor de lucru exclusiv de catre patron, desfiintarea contractelor colective de munca la nivel national si de ramura, introducerea muncii temporare ca regula, nu ca exceptie la contractul individual de munca pe perioada nedeterminata. "Actualul Cod al Muncii nu este creatia sindicatelor, asa cum spun patronii. Le reamintesc ca toate confederatiile patronale si-au pus semnatura in fata premierului de atunci pe fiecare pagina a actului. N-am stat noi cu bata in spatele semnatarilor. Acest Cod a incurcat insa jocurile de interese ale companiilor multinationale aflate in Romania care au facut presiuni asupra FMI ca sa "convinga" guvernul PSD sa-l modifice. Cum acesta era in plina politica populista, a acceptat conditionarile FMI ca sa scape mai usor de criticile privind pomenile electorale. Asa a aparut un angajament care excede statutul FMI. In ceea ce priveste expertul de la Banca Mondiala, acesta provine din Danemarca, o tara in care nici n-ar fi indraznit sa faca asemenea propuneri. Care este scopul acestui experiment? Pentru FMI si Banca Mondiala, piata fortei de munca din Romania nu reprezinta o importanta majora. Dar Romania va deveni membra a UE. Si daca reusesc sa introduca in legislatia noastra ceea ce-si doresc, vom fi un cal troian care va putea sparge modelul social european construit de zeci de ani", a declarat Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.
Ultima ora
In replica la declaratiile liderilor sindicali, Guvernul precizeaza ca modificarea Codului Muncii se va face de catre sindicate si patronate, Ministerul Muncii avand doar rol de mediator. Guvernul considera necesara modificarea deoarece in primul an de aplicare a Codului Muncii numarul conflictelor a crescut cu 32 la suta. "Un studiu recent arata ca cele mai multe intreprinderi mici si mijlocii nu respecta prevederile Codului Muncii pentru ca nu pot, iar atunci cand vine inspectia prefera sa ajunga la o intelegere si sa dea mita", se arata in comunicatul Guvernului.
Premiera la negocierile cu Ministerul Muncii - front comun pentru mentinerea contractelor colective de munca
Ieri, la sediul Ministerului Muncii a avut loc o noua intalnire sindicate - patronate - Guvern pe tema propunerilor de modificare a Codului Muncii inaintate de minister. Confederatiile patronale au promis liderilor sindicali ca le vor comunica astazi un punct de vedere comun asupra problemelor pe care le-au avut de la intrarea in vigoare a actualului Cod. Deocamdata, patronii si sindicalistii s-au inteles asupra unui singur punct. Ambele parti resping propunerea Guvernului de a elimina obligativitatea respectarii contractelor colective de munca la nivel national si la nivel de ramura. Sindicalistii vor ca urmatoarele negocieri sa se desfasoare doar cu patronii fara participarea reprezentantilor Guvernului. "Vineri, liderii celor 5 confederatii sindicale se vor intalni cu premierul Tariceanu. Vrem sa-i explicam ca dorim sa negociem doar cu confederatiile patronale, iar, apoi, Guvernul sa-si insuseasca rezultatul acestor negocieri si sa-l promoveze printr-un act normativ", a declarat Marius Petcu, liderul CNSRL-Fratia.