Politica | Afaceri | Sport | Cultura | Monden | Social | Diverse
Externe | Medicina | IT

Sport
Nationala lui Piturca este adormita
Libertatea 09:13:26     09 Februarie 2005
Inaintea primului sau meci de la revenirea la nationala, Piturca pare un tip pe care l-au acaparat framantarile. O echipa adunata in Cipru de prin aeroporturi, jucatori cu ochii carpiti de somn, acestea sunt problemele unui antrenor care, in asteptarea unei primaveri zbuciumate, traieste o iarna plina de griji. Plecat din tara doar cu 11 jucatori din cei 19 pe care i-a convocat pentru amicalul cu Slovacia, Piturca i-a asteptat in zadar pe cei opt sa i se alature in seara de luni, prima in Cipru. Selectionerul si-a ascuns cu greu iritarea. "Daca se dorea cu adevarat, Steaua putea sa-i lase pe Dorinel, Radoi si Oprita sa ajunga la timp". Cei trei stelisti au ajuns de la Milano marti dimineata, la ora 8, la hotelul "Palm Beach" din Larnaca, dar ei nu au fost singurii intarziati. Pancu, Stelea, Florentin Petre si Plesan, care au venit din Turcia, au petrecut aproape toata noaptea de luni spre marti in aeroportul din Istanbul, ajungand si ei in zorii zilei, dupa o escala la Atena, fiind urmati de Galca, sosit din Spania. Piturca nu a tinut cont ca fotbalistii sunt obositi dupa orele petrecute in avion si a programat un antrenament la doar doua ore de la sosirea acestora."Sunt tineri, pot trece peste oboseala", a glumit antrenorul. Nu a fost chiar asa. La conferinta de presa de dupa antrenament, Stelea s-a frecat insistent la ochi, Dorinel a stat mai tot timpul cu capul in pamant, in timp ce pe culoarele hotelului se insinua informatia ca Plesan, imediat dupa alergarea comandata de Piti, a plonjat spectaculos in patul primitor al camerei sale. Dorinel Munteanu, mijlocasul de 37 de ani al Stelei, va fi capitanul echipei in meciul cu Slovacia. "L-am ales pe Dorinel pentru ca are cele mai multe selectii", a explicat Piturca. La randul sau, Munteanu i-a multumit pentru convocare fostului sau antrenor de la Steaua. "Sunt bucuros ca are incredere in mine. Dar nu m-a chemat la nationala doar ca sa fac atmosfera si ordine in vestiar. Pot face destule si pe teren", a spus Dorinel. Un alt veteran, Bogdan Stelea, a vorbit despre atacul lui Adi Mutu la Raducioiu si Viorel Moldovan. "Toti trei sunt prietenii mei. O sa vorbesc cu fiecare in parte si o sa le spun care e parerea mea. Oricum, la nationala, noi, batranii, aplanam discutiile. Majoritatea celor tineri ne respecta", a marturisit Stelea. in absenta lui Mutu si a lui Cernat, tricoul cu numarul 10 va fi purtat in aceasta seara de Daniel Pancu.

Nastase, "propus" golgeter de ziaristi

Convocat de Piturca dupa prestatiile excelente din campionatul italian, fundasul Bolognei, Vali Nastase (foto), a fost unul dintre cei mai solicitati fotbalisti pentru declaratii. intrebat de un reporter daca va inscrie impotriva Slovaciei, la revenirea sa la echipa nationala, Nastase s-a enervat. "Cine sunt eu, sa dau gol? Nici nu mai tin minte de cand nu am mai inscris. Ma luati la misto? Mai bine ma intrebati daca o sa luam gol cu mine in aparare", a rabufnit "Pepene".

Circ cu "Piti"

* in criza de efectiv, la miuta de la antrenamentul de luni seara, primul pe taram cipriot, selectionerul Victor Piturca l-a folosit pe "secundul" Gabi Boldici. Antrenorul de portari oltean a facut minuni in poarta, starnind admiratia si invidia lui "Piti". intrebat daca nu este tentat si el sa intre in joc, fosta glorie a Stelei a dat-o pe glume: "Eu? Nu, eu sunt o baba-ciune".
* intr-un moment de maxima sinceritate, selectionerul a dezvaluit cum isi astampara dorul de nationala: "Pastrez acasa treningul din primul meu mandat de antrenor la echipa reprezentativa. Atunci cand mi se facea dor, imi puneam echipamentul pe mine si ma admiram in fata oglinzii!".

Slovacii ne-au batut o singura data

Palmaresul intalnirilor directe cu Slovacia: 9 meciuri; 5 victorii, 3 egaluri, o infrangere, golaveraj 17-9. Jucatorii romani cu cele mai multe selectii la echipa nationala sunt Dorinel Munteanu - 119, Bogdan Stelea - 90, Constantin Galca - 66, Adrian Ilie - 53 si Mirel Radoi - 30. Golgeterii echipei nationale sunt Dorinel Munteanu - 16, Adrian Ilie - 11 si Daniel Pancu - 8.