Politica | Afaceri | Sport | Cultura | Monden | Social | Diverse
Externe | Medicina | IT

Sport
0
Libertatea 09:45:10     07 Februarie 2005
Mirela Ghioane a evitat sa vorbeasca de-spre tatal disparut sau despre motivul accidentarii lui Tibi, insa a gasit puterea sa povesteasca prin ce trece in aceste zile. Clinica Sf. Maria din Faro. "Este un fel de hotel Marriott. Tibi a stat intr-o camera imensa, cu un pat mare. Avea o baie ultramoderna si tot ce ii trebuia. Plus ca toata lumea din clinica s-a purtat ireprosabil cu fratele meu". Cum au aflat. "Ne-a sunat cineva de la Kiev sa ne spuna ca Tibi e in spital si ca platesc ei totul. stiam ca este racit, dar, cu toate acestea, stateam ca pe ghimpi. Am hotarat ca miercuri sa plecam la el. Nici macar nu i-am spus. Tibi a aflat abia cand noi eram prin Madrid. Mama mea are o frica teribila de avion. in ziua aia am schimbat trei si nu a zis nimic". intalnirea. "Dupa ce l-am vazut in ce stare era, ma pregatisem pentru ce era mai rau, dar, din fericire, totul a trecut cu bine. A fost o minune dumnezeiasca! Chiar si doctorul mi-a spus asta. De miercuri, totul s-a schimbat. A inceput sa manance. Avea o pofta teribila. Ne cerea te miri ce si veneam cu sacosele incarcate in fiecare dimineata. A fost primul semn". Semnele bune. "Usor, usor, au inceput sa i se atenueze si durerile de cap. Sambata era din nou el. Singurul lucru mai ciudat a fost ca nu avea voie sa se ridice din pat din cauza unei injectii facute in piciorul drept. inca de joi, doctorii spusesera ca nu se pune problema sa renunte la fotbal. Eu sper ca in doua saptamani sa-si reia antrenamentele". Religie. "El crede foarte mult in Dumnezeu, e adevarat, si merge la biserica de cate ori are ocazia. Noi suntem romano-catolici si atat. Nu s-a pus niciodata problema cu martorii lui Iehova sau alte lucruri de genul acesta". Ce zice Tibi. "Am fost la biserica, dar nu vreau sa dau mai multe detalii. M-am rugat pentru mine, pentru familie si pentru cei care au fost alaturi de mine in aceste zile. Este ceva personal, ce tine de suflet", a declarat ieri Ghioane, pentru ca apoi sa continue: "Ma simt foarte bine. Am iesit sa iau o gura de aer curat pentru ca am stat atatea zile la perfuzii si simteam nevoia. Diseara (n.r. aseara) voi pleca la Kiev impreuna cu echipa". Tibi a ajuns la Kiev alaturi de restul coechipierilor, care au fost cantonati timp de 12 zile la Alfamar, un impresionant hotel dintr-o statiune aflata la 30 de kilometri de Faro. Fotbalistul a fost insotit atat de mama, cat si de sora lui. Mirela nu avea viza de Ucraina, insa oamenii presedintelui Surkis s-au pus in miscare si au rezolvat problema.

Adevarata fata a lui Ghioane

Fostul sau coechipier de la Rapid, Jean Barbu vorbeste despre relatia deosebita pe care a avut-o cu Tiberiu Ghioane. "La inceput am fost chiar surprins cand ziceau coechipierii despre el ca ar fi introvertit, apoi de-a dreptul indignat de "calitatile" care i se atribuiau. Mi se pare normal, daca nu chiar necesar, ca lumea sa-l cunoasca pe Tibi cum e el cu adevarat", isi incepe Jean Barbu dezvaluirea. Amintirile "Cobrei" despre Tibi curg linistit, intrerupte din cand in cand doar de regretul situatiei din prezent: "Ce pacat ca i s-a intamplat tocmai lui acest accident! Oricum, isi va reveni si va juca din nou fotbal la cel mai inalt nivel, pentru ca este un tip puternic. Mi-aduc aminte de el la Rapid. Era un pusti de 19 ani, dar avea tupeu si personalitate. Aveam o relatie deosebita cu el, faceam tot timpul glume, era foarte deschis. Cel putin cu mine".

De ce nu vorbea cu presa

Un alt aspect interesant povestit de "Cobra" s-a consumat in ajunul plecarii lui Ghioane la Kiev, cand Tibi l-a sunat de dimineata, inainte de antrenament si l-a invitat la o cafea pentru a-i cere sfatul cu privire la oferta primita de la ucraineni. "Juca titular sub "Grant" si o facea bine, Rednic era multumit. inaintea unui antrenament de dimineata, am stabilit cu Tibi sa mergem la Vox Maris. M-a intrebat daca ar fi bine sa se transfere la Kiev. I-am spus ca in joc sunt viata si cariera lui, dar sa se gandeasca bine la cati bani va castiga, pentru ca in Romania n-o sa-i pupe. La finalul discutiei, a spus ca va incerca sa se transfere pentru ca Dinamo Kiev era un nume in Europa", rememoreaza Jean Barbu. in privinta comportamentului lui Ghioane fata de presa, pitesteanul a precizat: "Nu-i place sa vorbeasca, nu numai pentru ca este modest, dar, probabil, se teme sa nu-l sacaie ziaristii cu intrebari despre tatal sau. Subiectul acesta era tabu".

Ce s-a intamplat sambata

* Dupa mai multe teste medicale efectuate la clinica Santa Maria din Faro, medicii l-au trimis pe Ghioane la Lisabona. Jucatorul a parcurs cei peste 300 de kilometri dintre Faro si capitala lusitana intr-o ambulanta;
* La ora locala 11.00 (13.00 la Bucuresti) a a ajuns la Clinica Universitara din Lisabona; era imbracat in treningul de prezentare al lui Dinamo Kiev;
* A fost bine-dispus, glumind cu personalul spitalului; a vorbit in portugheza cu Manuela, asistenta care l-a insotit de la Faro, cerandu-i la un moment dat sa-l duca sa vada statuia lui Iisus din centrul orasului;
* inainte sa intre in cabinet, pe holul spitalului, Tibi a schitat cateva miscari de incalzire, ca si cum urma sa intre pe teren!
* A stat trei ore in sala de analize, de unde a iesit pe targa, cu o perfuzie pe bratul drept; si-a acoperit fata cu o batista si a cerut sa nu fie fotografiat.
* N-a vorbit cu ziaristii romani care-l asteptau, rezumandu-se la a spune doar ca "Tacerea e de aur!".
* S-a intors la Faro, unde a ajuns la ora 16.00; acolo il asteptau mama si sora; Tibi a amanat plecarea spre Faro cu o jumatate de ora, pentru ca ii era prea foame; a mancat un sandvis si a baut un suc.
Nota: Analizele facute la Lisabona, care au constat intr-o angiografie, au adus confirmarea ca starea sanatatii internationalului roman este buna si ca nu se pune problema unei interventii chirurgicale la cap.