Politica | Afaceri | Sport | Cultura | Monden | Social | Diverse
Externe | Medicina | IT

Sport
Ghioane, mai norocos decat Klein, Haldan sau Vrabioru
Adevarul Online 08:36:02     07 Februarie 2005
Ghioane, mai norocos decat Klein, Haldan sau Vrabioru
* Medicii spun ca fotbalistul lui Dinamo Kiev, a carui recuperare dupa atacul cerebral este surprinzator de rapida, ar putea reveni pe teren in doua luni * Tiberiu Ghioane a fost la biserica, unde s-a rugat pentru el si familia sa

Prin accidentul cerebral suferit acum cateva zile in Portugalia, Tiberiu Ghioane a intrat pe lista neagra a fotbalistilor romani care au avut, brusc, grave probleme de sanatate in timpul carierei lor fotbalistice. Dar, spre deosebire de jucatori precum Misa Klein, Catalin Haldan sau Stefan Vrabioru, care s-au stins pe teren sau la antrenament in floarea varstei, Ghioane are sansa de a-si putea continua activitatea fotbalistica. Presedintele clubului Dinamo Kiev, Igor Surkis, a declarat, intr-un interviu acordat publicatiei "Command", ca medicii l-au informat ca Tiberiu Ghioane ar putea reveni pe teren in aproximativ doua luni, informeaza site-ul oficial al clubului ucrainean. "Am discutat cu medicii de la clinica din Portugalia unde este internat Ghioane. Din fericire, spre deosebire de primele vesti, acum mi-au dat informatii incurajatoare. In opinia lor, exista posibilitatea ca in doua luni jucatorul roman sa revina pe terenul de fotbal", a spus Surkis. Sora fotbalistului, Mirela Ghioane, a confirmat faptul ca starea de sanatatea a jucatorului a suferit o imbunatatire surprinzatoare. "Este un miracol. Pana acum am plans de durere, dar iata ca Dumnezeu ne-a ascultat rugaciunile si astazi plangem de fericire. Este totul perfect si fratele meu va juca iar fotbal", a spus sora fotbalistului. La randul sau, coechipierul lui Ghioane de la Dinamo Kiev, Florin Cernat, a declarat ca rezultatele analizelor au iesit bine si ca medicii i-au permis acestuia sa calatoreasca cu avionul. "Ne vom intoarce impreuna in Ucraina. Medicii i-au dat voie sa calatoreasca cu avionul si i-au spus mamei sale ca peste zece zile se poate antrena. Dupa atatea vesti proaste, iata ca trebuie sa credem si in minuni. Mi-as dori ca Ghioane sa joace peste zece zile in Cupa UEFA, in meciurile cu Villarreal. Ne-ar fi de ajutor in lupta cu spaniolii", a spus Cernat. Tiberiu Ghioane a declarat, ieri, ca a fost la biserica, unde s-a rugat pentru el si toti cei care i-au fost alaturi in aceste zile. "Am fost la biserica, dar nu vreau sa dau mai multe detalii. M-am rugat pentru mine, pentru familie si pentru cei care au fost alaturi de mine in aceste zile. Este ceva personal, ce tine de suflet", a declarat Ghioane. Fotbalistul a mentionat ca se simte bine, urmand sa plece, duminica, in Ucraina. "Ma simt foarte, foarte bine. Am iesit sa iau o gura de aer curat pentru ca am stat atatea zile la perfuzii si simteam nevoia. Astazi, pe la ora 17,00, voi pleca la Kiev impreuna cu echipa", a spus Ghioane. Fotbalistul echipei Dinamo Kiev a precizat ca va fi insotit la Kiev de sora sa, Mirela, care a avut probleme cu obtinerea vizei de Ucraina, rezolvata "in cateva minute" de patronul formatiei, Igor Surkis. Internationalul roman a spus ca rezultatele analizelor vor fi trimise la Kiev de medicii de la clinica din Faro, unde a fost internat.
12 ani de la moartea lui Misa Klein
Hunedoreanul Michael Klein e fotbalistul care a deschis seria tragediilor din fotbalul romanesc. Pe 2 februarie 1993, Klein a decedat in sala de forta a clubului german Bayern Uerdingen, in urma unor probleme cardiace nedepistate la vreme. In toamna lui 1999, Stefan Vrabioru, in varsta de 23 de ani, s-a prabusit pe gazon in minutul 68 al partidei de campionat, Rapid-Astra. Raportul medicilor legisti a atestat ca decesul tanarului a survenit din cauza unui infarct. Disparitia lui Vrabioru a tras un semnal de alarma in legatura cu asistenta medicala de care beneficiaza fotbalistii din campionatul intern. La putin timp de la moartea sportivului, profesorul Vladimir Belis, directorul Institutului National de Medicina Legala, afirma ca Vrabioru a decedat pentru ca nu a beneficiat de asistenta medicala inainte si dupa accident, in conditiile in care el era un vechi cardiac, afectiune care putea fi descoperita la un control de rutina. Moartea a lovit din nou fotbalul romanesc pe 5 octombrie 2000, atunci cand dinamovistul Catalin Haldan a decedat in timpul unui meci amical disputat de "alb-rosii" la Oltenita. La fel ca si in cazul Vrabioru, medicul Vladimir Belis a declarat ca investigatiile in cazul lui Haldan au scos la iveala probleme cardiace, hepatice si renale.